Čas strávený se Zigmundem

"Čas strávený s popcornom Zigmundo nie je nikdy stratený  alebo time spent with Zigmundo popcorn is never wasted." Keďže každý kus popcornu naozaj prejde niekoľkokrát našimi rukami, túto vetu sme si veru často pripomínali, hlavne keď sa nám nedarilo a kombinácie chutí a receptov neboli podľa našich predstáv. Nakoniec sa daná veta stala aj našim sloganom. :-) Pripraviť prvotriedny karamelový popcorn, ktorý bude dlho chrumkavý, bude výborne voňať aj chutiť, by nemalo byť veľmi náročné. Opak je však pravdou pokiaľ chcete použiť iba prvotriedne suroviny, ktoré sami osebe vylučujú určitý spôsob tepelnej úpravy. Samotný výber trstinového cukru je veľmi dôležitý - klasický biely cukor karamelizuje pri inej teplote ako nami vybraný trstinový cukor, musíme teda používať stále rovnakého dodávateľa, keďže aj medzi jednotlivými verziami trstinových cukrov sú určité rozdiely. Dôležitým faktorom pri príprave nášho karamelu je kvalitné maslo. Toto maslo sa počas procesu výroby stane základnou časťou karamelu, ktorým obaľujeme náš popcorn. Bez masla by popcorn nebol vláčny, nebol voňavý a mal inú farbu. Samotné maslo tvorí takmer polovicu váhy nášho karamelu, ktorým je Zigmundo popcorn obalený. Maslo je zároveň negatívnym faktorom z hľadiska trvanlivosti kvôli jeho prirodzenej oxidácii pri styku s kyslíkom. Preto sú naše typy obalov o niečo "sofistikovanejšie" ako obaly bežných snackov.

 
 

Karamel varíme vo veľkom kotli, do ktorého naložíme jednotlivé diely surovín podľa našich receptov. Sú to maslo, trstinový cukor, kukuričný sirup (v našom prípade verzia glukózovo-fruktózového sirupu) a soľ. Nič viac nie je potrebné. Postupne zvyšujeme teplotu až po nami odskúšaný kritický bod, kedy teplotu zastavíme a určitý čas ju udržiavame. Tento proces nie je možné načasovať, jednoducho ho musíme senzoricky - teda vizuálne a aj podľa vône - v správny čas ukončiť. Ak ho ukončíme príliš skoro, nevznikne typická oriešková vôňa a farba bude príliš svetlá, ak príliš neskoro, karamel zhorkne a bude sa aj lepiť... V ten správny moment dosypeme už predpripravený popcorn ku karamelu a mixujeme dovtedy, kým nie sú jednotlivé "guľky" popcornu ideálne obalené. Musíme pokryť maximálnu plochu každého popcornu aby nám karamel uzatvoril popcorn, v opačnom prípade bude popcorn veľmi rýchlo gumový - nasaje totiž vlhkosť z prostredia ako špongia. A to nechceme - všetci chceme mať popcorn chrumkavý a nie žuvačku. :-)

Nasleduje ochladenie popcornu a jeho sušenie, po ktorom ho opäť chladíme aby sa nám nezlepil a do balíčkov išiel každý kus ako samostatná guľka na konzumáciu. Kukurica na náš popcorn pochádza zväčša z južnej Afriky - keďže u nás sa nepestuje. Je to iný typ kukurice ako poznáte napríklad z kina alebo bežných obchodov - vybuchuje totiž do tvaru guľky. To je veľmi dôležité, pretože nemá tie malé nožičky a výstupky. Iba takýto tvar vieme ideálne pokryť karamelom a počas distribúcie sa nemá čo polámať, náš zákazník teda dostane popcorn v správnom tvare a veľkosti.

Nepoužívame ani žiadne konzervanty a vypukanie popcornu nerobíme bežným spôsobom s použitím oleja - používame iba horúci vzduch. Je to patentovaná technológia, kde použitím vzduchu ohriateho na 208-211 stupňov Celzia vybuchuje kukrica do nami požadovaného tvaru. Ten následne (zatiaľ ručne) triedime aby sme popcorn následne obalili karamelom podľa vyššie uvedeného postupu. Snažíme sa oddeliť ten popcorn, ktorý vypukol do iného tvaru ako guľky. Takto vzniká iba Original Caramel Popcorn - výroba ovocných príchutí je v záverečných fázach mierne odlišná, ale to až nabudúce. :-)